Ciasto kakaowe z białek

Całkiem akceptowalny pomysł jeśli chodzi o chęć zachowania szczupłej sylwetki! No….gdyby nie ta czekolada : /  …. do popołudniowej kawki idealny! Naprawdę „rozpływa się w ustach” :)
Czego potrzebujemy?

– białka z jajek (minimum 4, ale idealne wychodzi przy ok. 6-7)
– 3 łyżki cukru
– szklanka mąki
– 1-2 łyżki kakao
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 – 1 szklanka dowolnych orzechów
– filiżanka oleju lub oliwy

Co następuje:
1. Włącz piekarnik na 180 st.

2. Zakładam, że jesteś w posiadaniu miksera samo-miksującego. Jeśli tak właśnie jest, włącz mikser-niech ubija białka na sztywną pianę. W tym czasie zmiażdż orzechy (ja używam blendera do koktajli).

3. Gdy białko będzie już sztywnawe, wsypuj pomału mąkę, kakao, proszek do pieczenia, orzechy, cukier na przemian z olejem. Niech miksuje się dalej.

4. Ciasto przełóż do foremki (polecam silikonową, jeśli takiej nie masz, posmaruj blaszkę olejem lub masłem) kostki czekolady delikatnie „wepchnij” w ciasto.

5. Piecz około 30 minut.

Ciasto najlepiej smakuje na ciepło, smak roztopionej czekolady w środku….. niebiański!!

ciasto czekoladowe z białek