Ta surówka stała się przebojem w moim domu; podbiła podniebienia wszystkich, którzy jej spróbowali, począwszy od mojego :)
Pamiętaj, że opcję są przeróżne! Można z pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką, z sałatą strzępiastą, lodową, rucolą, roszponką.. co tylko masz na stanie. Nie polecam sałaty masłowej- nie jest dobrym składnikiem surówkowym, chociaż na kanapki nadaje się świetnie. Zawsze i wszędzie polecam kiełki!! Ja dodaję je (rzeżuchy lub rzodkiewki) do każdej surówki.
No ale popatrz co ja zrobiłam :)
(porcja jest spokojnie dla 4 osób)
Dip:
– 3 łyżki musztardy (np.Sarepskiej)
– łyżka miodu
– 2 ząbki czosnku
– pół filiżanki oliwy z oliwek (lub po prostu dowolnego oleju, ale najbardziej polecam oliwę z oliwek lub olej z pestek winogron)
Surówka:
– opakowanie roszponki (przepłukać wodą)
– kilka rzodkiewek (pokroić w słupki)
– po kilka łyżek pestek z dyni, słonecznika, płatków migdałowych (uprażyć na suchej patelni)
– 1 duża kulka mozarelli lub sera feta (pokroić)
– 1 cebulka duża lub średnia wg upodobania (pokroić w talarki)
Jak to zrobić?
1. Wszystkie składniki dipu zmiksować blenderem na gładką konsystencję.
2. Wszystkie składniki surówki (po uprzednim “przygotowaniu jak w nawiasach…) wrzucić do dużej (naprawdę dużej!!) miski, wymieszać, polać dipem, wymieszać. Podawać!!
I niech się uszy trzęsą!!