Całkiem akceptowalny pomysł jeśli chodzi o chęć zachowania szczupłej sylwetki! No….gdyby nie ta czekolada : / …. do popołudniowej kawki idealny! Naprawdę “rozpływa się w ustach” :)
Czego potrzebujemy?
– białka z jajek (minimum 4, ale idealne wychodzi przy ok. 6-7)
– 3 łyżki cukru
– szklanka mąki
– 1-2 łyżki kakao
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 – 1 szklanka dowolnych orzechów
– filiżanka oleju lub oliwy
Co następuje:
1. Włącz piekarnik na 180 st.
2. Zakładam, że jesteś w posiadaniu miksera samo-miksującego. Jeśli tak właśnie jest, włącz mikser-niech ubija białka na sztywną pianę. W tym czasie zmiażdż orzechy (ja używam blendera do koktajli).
3. Gdy białko będzie już sztywnawe, wsypuj pomału mąkę, kakao, proszek do pieczenia, orzechy, cukier na przemian z olejem. Niech miksuje się dalej.
4. Ciasto przełóż do foremki (polecam silikonową, jeśli takiej nie masz, posmaruj blaszkę olejem lub masłem) kostki czekolady delikatnie “wepchnij” w ciasto.
5. Piecz około 30 minut.
Ciasto najlepiej smakuje na ciepło, smak roztopionej czekolady w środku….. niebiański!!