Pyszne i zdrowe ciasteczka ryżowe

Mam taki fajny przepis. Zdrowy w dodatku. I szybki. A same ciasteczka – uzależniające.  

 

 

Na niemal całą blachę ciastek :

– 1 opakowanie kleiku ryżowego (bezsmakowego)

– ¾ szklanki erytrytolu (lub ½ szklanki cukru, jak kto woli)

– 1 kostka masła (temp.pokojowa)

– 3 jajka

– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

– 4 łyżki wiórków kokosowych

– opcjonalnie: nasiona chia (ja dałam, stąd czarne kropki na ciasteczkach)

– jeśli chcesz wypełnienie, przygotuj dżem, powidła, orzech…ja dałam po rodzynce.

 

Co następuje:

  1. Włączyć piekarnik na 180 stopni.
  2. Zmiksować masło z erytrytolem.
  3. Dodać jajka, miksować.
  4. ….i pozostałe składniki (prócz ewentualnej rodzynki :- ) )
  5. Z powstałej masy uformować kulki wielkości włoskiego orzecha – można zrobić dziurkę na „wkład”.
  6. Na papierze do pieczenia, ułożyć uformowane kulki.
  7. Piec około 15-20 minut – kontrolować, czy kulki są już zarumienione, jeśli tak – wyciągnąć.
  8. Odstawić na około 20-30 min.; po wyjęciu z pieca kulki są miękkie. Gdy lekko ostygną, można włożyć „wkładkę” i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

 

I tyle! Odpalajcie ekspres do kawy, nastawiajcie kawiarkę, bo ciasteczka gotowe!