Tarta z jabłkami.

Tarta z jabłkami okazała się prostsza niż się wydawało! A ileż radości dla podniebienia! Już lecę z przepisem:

Forma o średnicy 23-24 cm (taka tartowa)

Ciasto:

  •  200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko

Nadzienie:

  •  4-5 jabłek (najlepiej takie nierozpadające się podczas pieczenia i warto je trochę odsączyć z soku, przed wyłożeniem na ciasto)
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego (ale obędzie się bez)
  • 1 łyżka cynamonu i opcjonalnie kilka orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła

 

  • Składniki na ciasto w miarę szybko zagnieść i włożyć do lodówki na ok.30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st.
  • W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cieniutkie plasterki.
  • Ciasto wyciągnąć z lodówy, pozostawić na 10 min.po czym rozwałkować*, nakłuć widelcem. Następnie wyłożyć nim formę i ułożyć ciasno plasterki jabłek tak, aby nachodziły na siebie . Jabłka posypać cukrem i cynamonem. JA OSOBIŚCIE daję miód zamiast cukru.
  • Wyłożyć kawałki masła na jabłkach.
  •  Tartę piec  około 40 -45 min.

Uwaga! Może być tak, że nie rozwałkujesz ciasta w idealny krążek, że ciasto będzie się urywać. Nie szkodzi. Pozbierajz  deski te urwane części i wyłóż nimi formę, żeby tworzyły całość :- )

Ja dodaję do wyrabianego ciasta ok. 1 łyżki nasion chia – ku zdrowotności, czasem w ogóle rezygnuje i z tych 50 g cukru. Ciasto jest pyszne!