Zdrowsze przepisy 2 domowe wypieki

Ileż ja się nie najadłam tych „zdrowych” ciastek i ciast! Niestety, rzadko kiedy były dobre. Te, które proponuję poniżej są zdrowsze i są naprawdę pyszne.

 

 

Ciasto pomarańczowe

 

 

1 lub 2 średnie pomarańcze w całości

kilka półplasterków pomarańczy (opcjonalnie)

 3 jajka

 200 g cukru (użyłam 120g erytrytolu)

 110 ml oleju (użyłam ryżowego)

2 łyżki likieru pomarańczowego, 1 łyżka aromatu pomarańczowego (nie użyłam w ogóle)

230 g mąki (użyłam 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 30g pszennej pełnoziarnistej)

 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody

 1/2 łyżeczki soli (użyłam Kłodawskiej)

 1/2 łyżeczki kurkumy

 

 

Co dalej?

 1-2 pomarańcze gotować około 40 minut.  Zostawić w tej samej wodzie aż wystygną.
 Następnie zmiksować na gładkie puree.

 Jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo wlewać olej i likier oraz/lub aromat pom., cały czas miksując.

Dodać puree z pomarańczy  i wymieszać.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą. Dodać do masy i połączyć, mieszając.

Ciasto przelać do foremki (użyłam takiej średniej, 15×25 cm) , na wierzchu ułożyć półplasterki pomarańczy. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni ok.50-60 min.  (do suchego patyczka).

Przepis pochodzi ze strony marta-gotuje 

 

 

Kruche ciasteczka orkiszowe

 

 

 

(ze składników wychodzi około 20  dość dużych ciastek)

160 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

100 g oleju kokosowego (użyłam „virgin” bio) lub masła – pół klasycznej kostki

3-4 łyżki tahini lub masła orzechowego

4 czubate łyżki cukru lub erytrytolu

spora szczypta soli – nie pomijaj, podbija smak!

 

 

 

Co następuje?

Do jednej miski wsyp 160 g mąki, sól, cukier.

Następnie dodaj tahini + olej kokosowy (lub inny tłuszcz)

Ciasto wyrób rękami lub mikserem. Zrób z niego kulę i włóż do zamykanego pojemnika. Odstaw do lodówki na 60 min.

Nastaw piekarnik na 185 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 175 stopni z funkcją termoobiegu.
Przygotuj blachę [użyłam dwóch] z papierem do pieczenia.

Wyciągnij ciasto, urywaj po kawałku i rozwałkowuj na około 0,5 cm grubości. Szklanką wycinaj kółka i kładź na blasze.

Piecz około 15 min, ale kontroluj je dość intensywnie.

Smaczności!

Ciasteczka są wspaniale kruche!

Oryginalny przepis pochodzi ze strony ania-gotuje 

Jeśli masz ochotę zaparzyć mi kawę do ciastek, nie wahaj się ani chwili! BUY ME COFFEE