Ileż ja się nie najadłam tych „zdrowych” ciastek i ciast! Niestety, rzadko kiedy były dobre. Te, które proponuję poniżej są zdrowsze i są naprawdę pyszne.
Ciasto pomarańczowe
1 lub 2 średnie pomarańcze w całości
kilka półplasterków pomarańczy (opcjonalnie)
3 jajka
200 g cukru (użyłam 120g erytrytolu)
110 ml oleju (użyłam ryżowego)
2 łyżki likieru pomarańczowego, 1 łyżka aromatu pomarańczowego (nie użyłam w ogóle)
230 g mąki (użyłam 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 30g pszennej pełnoziarnistej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli (użyłam Kłodawskiej)
1/2 łyżeczki kurkumy
Co dalej?
1-2 pomarańcze gotować około 40 minut. Zostawić w tej samej wodzie aż wystygną.
Następnie zmiksować na gładkie puree.
Jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo wlewać olej i likier oraz/lub aromat pom., cały czas miksując.
Dodać puree z pomarańczy i wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą. Dodać do masy i połączyć, mieszając.
Ciasto przelać do foremki (użyłam takiej średniej, 15×25 cm) , na wierzchu ułożyć półplasterki pomarańczy. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni ok.50-60 min. (do suchego patyczka).
Przepis pochodzi ze strony marta-gotuje
Kruche ciasteczka orkiszowe
(ze składników wychodzi około 20 dość dużych ciastek)
160 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g oleju kokosowego (użyłam „virgin” bio) lub masła – pół klasycznej kostki
3-4 łyżki tahini lub masła orzechowego
4 czubate łyżki cukru lub erytrytolu
spora szczypta soli – nie pomijaj, podbija smak!
Co następuje?
Do jednej miski wsyp 160 g mąki, sól, cukier.
Następnie dodaj tahini + olej kokosowy (lub inny tłuszcz)
Ciasto wyrób rękami lub mikserem. Zrób z niego kulę i włóż do zamykanego pojemnika. Odstaw do lodówki na 60 min.
Nastaw piekarnik na 185 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 175 stopni z funkcją termoobiegu.
Przygotuj blachę [użyłam dwóch] z papierem do pieczenia.
Wyciągnij ciasto, urywaj po kawałku i rozwałkowuj na około 0,5 cm grubości. Szklanką wycinaj kółka i kładź na blasze.
Piecz około 15 min, ale kontroluj je dość intensywnie.
Smaczności!
Ciasteczka są wspaniale kruche!
Oryginalny przepis pochodzi ze strony ania-gotuje
Jeśli masz ochotę zaparzyć mi kawę do ciastek, nie wahaj się ani chwili! BUY ME COFFEE