Ciasto bez cukru, bez glutenu, ale słodkie i z owocami

 

Składniki na blaszkę 16-28 cm

  • 2 jajka
  • 140 g gęstego jogurtu w temperaturze pokojowej
  • 100 g roztopionego masła lub 80 ml oleju/oliwy z oliwek
  • 210 g mąki bezglutenowej np.
    • 90 g mąki ryżowej
    • 60 g skrobi ziemniaczanej
    • 60 g mąki owsianej lub orzechowej
  • 50 g erytrytolu
  • niecała płaska łyżeczki proszku do pieczenia + 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (można też użyć tylko sody oczyszczonej, pół łyżeczki)
  • 1,5 łyżeczki octu jabłkowego
  • Dowolne owoce

 

  1. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. W misce dokładnie mieszamy jajka i cukier . Potem dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło lub oliwę oraz jogurt. Mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz owoców i ponownie krótko mieszamy. Gotową mieszankę odstawiamy na 10 min.
  3. W tym czasie przygotowujemy owoce. Jeśli są mrożone, nie odmrażaj ich! Włożysz je do ciasta zamrożone.
  4. Wrzucamy owoce do całości ciasta LUB wykładamy ciasto na blaszkę i wciskamy w nie owoce.
  5. Ciasto pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka.

Smaczności!