Składniki na blaszkę 16-28 cm
- 2 jajka
- 140 g gęstego jogurtu w temperaturze pokojowej
- 100 g roztopionego masła lub 80 ml oleju/oliwy z oliwek
- 210 g mąki bezglutenowej np.
- 90 g mąki ryżowej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 60 g mąki owsianej lub orzechowej
- 50 g erytrytolu
- niecała płaska łyżeczki proszku do pieczenia + 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (można też użyć tylko sody oczyszczonej, pół łyżeczki)
- 1,5 łyżeczki octu jabłkowego
- Dowolne owoce
- Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- W misce dokładnie mieszamy jajka i cukier . Potem dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło lub oliwę oraz jogurt. Mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz owoców i ponownie krótko mieszamy. Gotową mieszankę odstawiamy na 10 min.
- W tym czasie przygotowujemy owoce. Jeśli są mrożone, nie odmrażaj ich! Włożysz je do ciasta zamrożone.
- Wrzucamy owoce do całości ciasta LUB wykładamy ciasto na blaszkę i wciskamy w nie owoce.
- Ciasto pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka.
Smaczności!