Jeszcze rok temu plewiąc grządki, z ignorancją podchodziłam do wszędobylskiego chwastu, płożącego się beztrosko między warzywami. Jednocześnie żal było wyrywać, bo…był taki ładny!
Zastanawiało mnie też, dlaczego kury tak się ciepią (śl. rzucają) ilekroć im go wrzucałam. Dziś z kurami dzielę się niechętnie, bo już wiem, co za cudo zasila moje grządki i sama go jem!
Ten chwast to gwiazdnica pospolita i rośnie…wszędzie. Bardzo lubi właśnie grządki ALE nie bez powodu: użyźnia wyjałowioną ziemię. W dodatku rośnie cały rok! Nawet pod śniegiem, zatem suszenie jej nie jest konieczne. Jeśli mieszkasz w bloku…. przejdź się nad rzekę, do lasu – znajdź gwiazdnicę, wykop z korzeniami i załóż małą hodowlę na balkonie w doniczce- dobrze się przyjmuje i rośnie w siłę :- )
To, co wyczytałam o gwiazdnicy w książce o ziołach, przerosło moje wyobrażenia na temat tej uroczej roślinki:
– przyśpiesza przemianę materii i jest polecana osobom z nadwagą,
– jest doskonałym lekiem na trudno gojące się rany, choroby skóry i dolegliwości wątroby, a kompresy z niej stosowali Indianie Ameryki Północnej.
– podobno niweluje skutki przedobrzenia z alkoholem (nie sprawdzałam, ale szukam ochotników ;-))
– stosuje się ją ponadto przy nadciśnieniu, chorobach nerek, reumatyzmie, zaburzeniach hormonalnych, zapaleniach górnych dróg oddechowych, zaparciach.
Gwiazdnica zmniejsza łaknienie, działa moczopędnie, reguluje pracę jelit i żołądka, rozpuszcza i usuwa tłuszcze.
Gwiazdnica i ja
Gdy po raz pierwszy spróbowałam jej – na surowo, zachwyciła mnie jej natura; jest chrupiąca i sałatka czy kanapka z nią smakuje bardzo dobrze. Obecnie dodaję ją do wielu rzeczy, m.in.past. Napar z gwiazdnicy ma piękny, zielony kolor. Jak go zrobić? Prosta sprawa:
małą garść gwiazdnicy zalewamy wrzątkiem (2 szklanki) i parzymy pod przykryciem ok.20 minut. Przecedzamy, pijemy po szklance 3 razy dziennie. Taki napar oczyszcza organizm, działa przeciw miażdżycy, leczy też zapalenie górnych dróg oddechowych.
Ja najczęściej piję odwar, to znaczy:
– mała garść gwiazdnicy
– 2 szklanki wody
Zalewamy ciepłą wodą i zagotowujemy pod przykryciem, na małym ogniu 5 minut. Odstawiamy na 10 minut, przecedzamy. Pijemy pół szklanki ciepłego napoju 3 razy dziennie.
Odwar jest podobno dobry na bóle reumatyczne, sztywnienie stawów, ramion i nóg, wspomaga odchudzanie, poleca się go przy dolegliwościach serca, wątroby i nadciśnieniu.
Kto idzie dziś poszukiwać gwiazdnicy? :- )