Pasta/pasztet ze słonecznika.

To dobry przepis nie dla wegetarian; pasta jest naprawdę pożywna i dobra! Oto czego potrzebujesz (na kilkudniowy zapas kanapkowy):

1,5 szkl.łuskanych nasion słonecznika
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 niewielka bułka (pszenna lub razowa)
1/2 szkl.wody
2 ogórki kiszone (może być też 1/2 czerwonej papryki)
sól do smaku
szczypta pieprzu (ja używam zielonego)
dowolne przyprawy (ja zazwyczaj używam zmielonej czarnuszki i cząbru)

Co z tym zrobić?

  1. Zmielić słonecznik “na mak” (ja używam do tego blendera koktajlowego :-))
  2. Bułkę solidnie namoczyć wodą.
  3. Zmielony mak też zalać wodą (1/2 szkl.jeśli potrzeba więcej- dolać)
  4. Ogórek, cebulę, ew.paprykę pokroić >mniej więcej< (i tak pójdą do rozdrabniacza)
  5. WSZYSTKO razem zmieszać i rozdrobnić (znów używam blendera…) dodać przyprawy, następnie przełożyć do dowolnej foremki i piec w ok. 35 min. w temp. 180 -190 st.
  6. Po wyjęciu z pieca przełożyć do pojemnika, w którym chcemy przechowywać smarowidło.

 

Smaczności!