Hummus, hiszpański majonez i domowy chleb – to się jada!

Odkąd zakończyłam post (o którym niebawem napiszę) zabrałam się za gotowanie i pieczenie; marzyłam o tym przez cały okres postu ;- ) Na pierwszy ogień poszedł :

Hummus

Kiedy po raz kolejny oglądałam film „Słodki listopad” i po raz kolejny słyszałam słowo humus wypowiadane przez jedną z najpiękniejszych kobiet świata i zdecydowanie moją ukochaną aktorkę, zdecydowałam, że w końcu humus muszę zrobić i ja. Choćby po to, by wiedzieć, jak to smakuje. No i zrobiłam. ta egipska, prosta  potrawa doskonale nadaje się do smarowania kanapek – nawet zamiast masła. A dodać można do niej tego, czego tylko dusza zapragnie!

Składniki  na 2 średnie słoiki po dżemie:

Ciecierzyca (jeśli sucha to namoczyć na 12h a potem gotować ok. 25-35 min. Może być też gotowa w puszce 400g)

2 duże ząbki czosnku

Pieprz, sól, 1 łyżeczka mielonego kminku

1 łyżka soku z cytryny

Ok.6-7 łyżek pasty tahini (uprażyć ok. 1 szklankę sezamu na suchej patelni by ziarenka były złote, ale nie spalone. Dobrym rozdrabniaczem miksować sezam na gładką masę dodając 2-3 łyżki oliwy z oliwek a jeszcze lepiej olejku z lnu lub sezamowego)

– Nie wyrzucaj zalewy z ciecierzycy! Ciecierzyca ma być ugotowana w sensie: miękka, gotowa do obróbki rozdrabniaczem :- ) To właśnie uczynić, dodając do niej wszystkie składniki. Zmiksować na gładką masę, jeśli stawia opór,  dodawać ……zalewy z ciecierzycy :- ) Gotowe!

 

Ciecierzyca już sama w sobie jest zdrowa – doskonale zastępuje białko zwierzęce, zawiera dużo błonnika, fosforu, wit.B9, cynku, magnezu, potasu i jest mało kaloryczna.  Jeśli pasta wyjdzie gęsta, można z niej zrobić nawet kotleciki wege.

Chleb graham

 

Z chlebem robię postępy- próbowałam na zakwasie, niestety wyszedł zakalec, więc powróciłam do drożdży. Ale użyłam mieszanki mąk:
Na keksówkę chleba:
2 szklanki mąki graham
2 szklanki mąki żytniej typ 2000
1 szklanka pszennej 750
1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału
2 opak.drożdży instant
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
dowolne dodatki: siemię lniane, czarnuszka, słonecznik, pestki dyni.
pół litra letniej wody, a jak trzeba to więcej.

 

Suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać 0,5L wody i zacząć mieszać (najlepiej ręką). Jeśli ciasto się zanadto klei, dodawać wody.
Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-60 minut (jeśli zapomnisz, nic się nie stanie, ciasto musi wyrosnąć). Nastawić w tym czasie piekarnik na 230 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć do foremki i włożyć do piekarnika. Można po górze skropić wodą- skórka będzie bardziej chrupiąca i jest szansa że zanadto nie popęka.
Piec ok.60 min., można zmniejszyć temp. do 210 gdy zauważymy, ze chleb jest zjarany po górze ;- )  Voila! Masz domowy chleb!

 

Moja rada
Aby uczynić domowy wypiek zdrowszym, dodaję: mielonego lnu (często mielę ziarenka siemienia lnianego, tuż przed dodaniem do chleba) mielony ostropest plamisty, mieloną czarnuszkę, a czasem dodaję jeszcze pokruszoną melisę albo bazylię.

Majonez hiszpański

Byłam ciekawa co mi z tego wyjdzie :- ) No i wyszedł dip, który zachwycił aż 4 osoby w tym mnie :- ) Fajny dodatek do pieczonych ziemniaków.
Na małą dipową miseczkę
2 żółtka
2 solidne zęby czosnku
pieprz, sól
1 łyżeczka soku cytrynowego
pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
tymianek; świeży lub suszony
dodanie połowy garści orzeszków ziemnych jest tu doskonałym pomysłem

 

– Żółtka z przyprawami miksować, stopniowo dodając oliwy – aby majonez się nie zważył. Gotowe !

 

Znacie któryś z tych przepisów w innej wersji?