Mega dietetyczny sernik

Gdy zobaczyłam ten przepis na blogu M. Kownierewicz odetchnęłam z ulgą mówiąc sobie “Wreszcie moje problemy zostały rozwiązane!” – co za ulga :D Problemy ze słodyczami, oczywiście, a konkretnie ciastami. Kocham je. No ale im więcej ciastek, tym więcej minut spędzonych z Ewką przy Skalpelu; nie, żebym nie lubiła! Lubię, lubię….. ale po co się wpędzać w błędne koło? Jem- ćwiczę- jem- ćwiczę?
Wszystko, co robię musi być przyjemnością dla mnie (no, jest kilka koniecznych wyjątków….) nieokraszoną wyrzutami sumienia a ten sernik wspaniale spełnia moje oczekiwania. Twoje też spełni!!

Składniki:
-3 jajka
– 3 kostki chudego lub półtłustego twarogu
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka cukru trzcinowego (brązowego)
– 3 łyżki jogurtu naturalnego (ja z braku laku użyłam maslanki)
– skórka z 1 pomarańczy lub cytryny DO ŚRODKA
– skórka z 1/2 lub 1 pomarańczy DO POSYPANIA na samym końcu.
– garść rodzynek

Ja piekłam ten sernik w formie silikonowej, którą gorąco polecam! Ale jeśli robisz w zwykłej, metalowej, musisz ją posmarować np. masłem lub oliwą i posypać.

No i tak, jak stworzyć to cudo:
0. Nagrzej piekarnik do 180 st.
1. Białka oddziel od żółtek i ubij z 1 łyżką cukru na gładką pianę.
2. Zmiksuj twaróg z żółtkami i jogurtem oraz miodem. (ja użyłam do tego tek okrągłej, rozdrabniającej części w mikserze)
3. Połącz teraz wszystko razem i wymieszaj DREWNIANĄ ŁYŻKĄ.
4. Wyłóż do formy, piecz w 180 st. przez 30 min.

UWAGA, OPCJA!
Opcją tego sernika jest to, że można go zrobić w kąpieli wodnej, dzięki której wszystkie składniki dokładnie się rozprowadzą a ciasto ponoć mniej pęka.
Jeśli chcesz zrobić w kąpieli wodnej, przygotuj drugą blachę, większą od tej “sernikowej” i nalej do niej wrzątku na wysokość…około 1/3 ciasta. (stwierdzam, że do połowy, co raz uczyniłam, nie było najlepszym pomysłem).

Co jeszcze:
Aby zetrzeć skórkę z cytrusów, użyj blendera koktajlowego :) Zapach…..nieziemski. Jak i całe ciasto.

JAK KROIĆ: ostrożnie!! I nie wcześniej niż po 40-60 min., od wyjęcia z piekarnika.

SMACZNEGO!!!

sernik